Den mykeste stemmen i Sápmi?

«Uendelig vakkert fra samisk musiker.»

Øyvind Rønnning, Dagbladet,

Vi er veldig glade for å kunne invitere på konsert med en av de største moderne samiske musikerne Niko Valkeapää – og det i den helt spesielle Nordlyskatedralen. Her er det rom for både undring og gåsehud.

Niko Valkeapää. Født på finsk side i S\apmi, bosatt i flere tiår på norsk side.
En del av det spesielle interiøret i Nordlyskatedralen

Fra Platekompaniet: Akkurat som sin avdøde slektning, Nils Aslak Valkeapää, fornyer Niko Valkeapää samisk musikktradisjon gjennom å bruke tradisjonelle instrumenter og joik i et moderne, svevende og eksperimentelt lydlandskap der også hans samiske sang blir et viktig instrument.

Backingen henter både elementer fra elektronisk musikk og moderne jazz, og legger et nydelig bakteppe for Valkeapääs dype, fengslende og varme stemme.

Fra Øyvind Rønning i Dagbladet om 4. album:

Han fanger nordlyset gjennom musikken

Samiske Niko Valkeapää er noe helt for seg sjøl

Samisk blues Og det er virkelig ikke lett å plassere denne musikken i noen klasse eller bås. Og hvorfor skal man gjøre det? Det viktigste er at en ny verden vil åpne seg for deg som ikke har hørt denne musikken før.

Sjøl bruker de merkelapper som samisk americana og samisk blues om musikken, og det er slett ikke ueffent.

Ikke joik De fleste forbinder samisk musikk med joik, men den tradisjonen er – med ett unntak – fraværende her. Valkeapää og Buljo fornyer i stedet den samiske musikktradisjonen igjen – ved å forsterke det som er blitt signaturen til flere samiske artister: Svevende lydbilder som får tankene til å forme bilder av hvite, langstrakte vidder. Det er dvelende, men også fengende – og umåtelig vakkert.

Hjertelig velkommen! Bures boahttin!

%d bloggere like this: