Masse plass – Buorre sadji

I Alta har vi plass til å boltre oss, alle sammen – ute som inne / olgun ja siste.

Nå på nyåret er det mørketidslyset over fjord og fjell, dempede lyder og myke linjer av snø som skaper magien i nord. I starten av juni vil det være lys hele døgnet. Sletta ned til naustene i fjæra på bildet vil være grønn og sjøfuglene vil høres godt.

– Vi gleder oss til å vise det frem 2. -3. juni, sier de lokale simuleringsentusiastene Hilde Hætta Eng og Geir Jøran Sara, som flankerer Anita Tapio ved Alta Museum, på bildet over.

Konferansens kveldarrangementet vil hovedsakelig foregå på verdensarvmuseet Alta Museum – med 7000 år gammel bergkunst ute, spennende mat og drikke både ute og inne samt mer moderne historie rundt om. Vi garanterer en uforglemmelig kveld. Ikke bli forbauset om kokkens hjelper joiker eller helleristningene begynner å bevege seg litt.

Men husk nå på å pakke med deg sommerdunjakka, sommerlua og sommervottene. Vi kan få alt fra strålende sol som ikke vil gå å legge seg, til eksotiske vinder fra Nordishavet. Værgudene er det ingen joik som kan temme..

UiT Campus Alta

Det faglige programmet vil foregå i det langstrakte bygget til UiT Alta, fem minutter gange fra hotellene. Her er det også god plass og mange kulturuttrykk som skaper spennende rammer for våre aktiviteter. Forskning og fagutviklingen i Alta hadde imidlertid også en interessant start.

Det aller første bildet av nordlys ble tatt nettopp her for nøyaktig 128 år siden imorgen, 5. januar. Det vet de nok få av de mange nordlysturistene i nord.

Alta var da et verdenskjent senter for nordlysforskning, initiert av franskmenn i første del av 1800-tallet. I siste del var imidlertid Kristian Birkeland den sentrale professoren. Han fikk staten til å bygge verdens første nordlysobservatorium på fjelltoppen Haldde i Alta i 1910, og man kan lese på Wikipedia at «Norge var et pionerland innen geofysikk og meteorologi og Haldde ble en fast arbeidsplass for noen av Norges og verdens forskere innenfor disse fagfelt.»

For oss er det spesielt stas at UiT Alta har flotte lokaler og utstyr for simulering via så kalt «augmented reality». Dessuten har UiT Alta et servicesenter der servicen er på topp!

Nordlyskatedralen

Nordlyskatedralen er spesiell utenpå og ser helt annerledes ut innenfra.

Nordlyskatedralen midt på dagen 3. januar 2020

Den nye kirken er byens stolthet, bygget i svært stor grad med dugnadspenger og ditto innsats fra mange. Den ligger som nærmeste nabo til hotellene i sentrum og er et bygg man bør oppleve. Vi vil legge til rette for at at alle som ønsker skal få en litt annerledes og vakkert arkitektonisk og musikalsk minne med seg herfra.

Alle foto av Helen Brandstorp

%d bloggere like this: